PET scan (Prostaatkanker)

Met een PET scan (positronemissietomografie) is het mogelijk om, nauwkeuriger dan een CT scan of MRI, uitzaaiingen in lymfeklieren aan te tonen. Hierbij worden radiofarmaca gebruikt. Lymfeklieruitzaaiingen met een diameter van minimaal 5 mm kunnen betrouwbaar worden aangetoond. Deze methode van onderzoek wordt ook gebruikt om bij een stijging van de PSA na bestraling, de plaats van de recidief tumor vast te stellen.

Bij PET wordt gebruik gemaakt van radioactieve isotopen die positronen uitstralen, dit in tegenstelling tot de radioactieve isotopen (zoals bij een botscan) die primair gammastraling uitzenden.

De waarde van deze techniek bij stijging van de PSA na een radicale prostatectomie is nog niet duidelijk. Het blijkt lastig te zijn om met deze techniek onderscheid te maken tussen recidief tumorgroei na operatie en littekenweefsel wat door de operatie is ontstaan.

De potentiële mogelijkheden van de PET scan voor diagnostiek vóór en na behandeling zijn onderwerp van studie en zullen zeker in de toekomst de nodige bijdragen kunnen gaan leveren.